Wienerberger

Passaqua waterpasserende kleiklinker krijgt retro-zus

De Passaqua waterpasserende kleiklinkers bieden al enkele jaren een oplossing voor het laten doordringen van regenwater in de ondergrond. Dat zowel voor particuliere tuinen als voor het publiek domein. Met de lancering van Passaqua Retro krijgen ontwerpers nu meer vrijheid om de waterpasserende verharding veelzijdiger toe te passen. Dat kan met een gerust hart, want uit tests blijkt dat de Passaqua jarenlang zijn waterpasserende kwaliteiten behoudt.

Klimaatrobuust verharden houdt weinig of geen geheimen meer in. Omgevings- en tuinontwerpers kiezen almaar vaker voor halfverhardingen of voor waterpasserende verhardingen, zoals de Passaqua van Wienerberger. De bouwmaterialenfabrikant pionierde enkele jaren geleden met de keramische variant van waterpasserende verharding. Dankzij zijn afstandshouders van 6mm breed creëert de strengpers kleiklinker een brede voeg. Het totale voegaandeel bedraagt 10% van de totale oppervlakte. Dat is voldoende om aan de Vlaamse eisen te voldoen.

De Passaqua verzekert zo het vlot indringen van regen- en smeltwater in de ondergrond. Bijkomend is ook minder onderhoud nodig dan bij gewone verhardingen. Doordat water sneller wordt afgevoerd, blijft er geen water achter in de voegen en is er minder kans op onkruid en mos.

Getrommelde variant

Sinds 2024 is de Passaqua ook beschikbaar in een getrommelde variant: de Passaqua Retro. Deze retroversie leent zich uitstekend voor klassieke architectuurstijlen en biedt daar nu ook de garantie dat regenwater vlot naar de ondergrond afgevoerd kan worden.

Zowel de ongetrommelde als de Passaqua Retro zijn verkrijgbaar in vier kleuren: Doris (bruin), Lotis (grijs), Eros (zwart) en Magma (Rood).

 Getest en goedgekeurd

Wienerberger hecht veel belang aan de kwaliteit van de bouwmaterialen die het ontwikkelt en produceert. Om de langdurige werking van Passaqua te verzekeren, monitort Wienerberger de verharding in de Duurzame Wijk in Waregem. De terrassen en opritten in de wijk werden in 2015 in de waterpasserende kleiklinkers aangelegd. Intussen wordt de waterdoorlatendheid (doorlatingscoëfficiënt) regelmatig getest door het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW). De testresultaten uit 2019, 2022 en 2023 tonen aan dat de doorlatendheidscoëfficiënt 8 jaar na de aanleg nog altijd hoger ligt dan de minimale eis. Daarmee bewijzen de waterpassende kleiklinkers hun deugdelijkheid als een klimaatrobuust verharding … met veelzijdige esthetische mogelijkheden.