Stad Gent

Hoe betrek je burgers bij een voorstudie over de toekomst van B401?

Stad Gent

Stad Gent onderzocht verschillende toekomstscenario’s voor dit viaduct dat tot nu midden in de stad komt. Samen met studieteam( Tractebel Engineering NV – 51N4E )werd gezocht naar toekomstmogelijkheden rond duurzame mobiliteit én naar andere invullingen voor de ruimte die hierbij kan vrijkomen op, onder en naast het viaduct. Op een creatieve manier ging de Stad Gent samen met de bewoners en andere betrokkenen aan de slag en lanceerde een campagne ‘de Bruggenbouwers’. De stad Gent vertelt op het Congres het verhaal van dit project B401 , met nadruk op communicatie, participatie en methodiek. Kom een kijkje nemen op de stand van de stad of neem deel aan de workshopsessies hierover.

De B401 brengt tot op vandaag verschillende autosnelwegen tot in het hart van de stad Gent. Sinds de bouw van deze fly-over in de jaren ’70, is de visie op mobiliteit echter drastisch gewijzigd. De laatste decennia is er een evolutie naar een meer duurzame mobiliteit met meer aandacht voor langzaam verkeer en openbaar vervoer.

Daarom onderzocht de Stad samen met een studieteam (Tractebel Engineering NV – 51N4E ) in overleg met de Vlaamse overheid mogelijke toekomstscenario’s voor het viaduct B401. Hierbij werd gezocht naar oplossingen voor een meer duurzame mobiliteit én voor de enorme oppervlakte die hierbij kan vrijkomen.

Het studieteam begon zijn onderzoek in september 2017 en kreeg hiervoor een jaar de tijd. Daarbij werd gezocht naar toekomstmogelijkheden rond duurzame mobiliteit én naar andere invullingen voor de ruimte die hierbij kan vrijkomen op, onder en naast het viaduct. Ook de inbreng van de Gentenaars was hierbij belangrijk! Daarom nodigde het studieteam en de Stad gebruikers, bewoners, diverse doelgroepen en overheden uit om mee na te denken en te experimenteren.  Op een creatieve manier ging de Stad Gent samen met de bewoners en andere betrokkenen aan de slag en lanceerde een campagne ‘de Bruggenbouwers’.

De stad Gent vertelt op het Congres het verhaal van dit project B401 , met nadruk op communicatie, participatie, methodiek en de bijhorende campagne van de Bruggenbouwers.

 

U kan  hiervoor langslopen op de stand, u kan het verhaal horen in één van de twee korte demosessies op de stand, of deelnemen aan workshop met pitch met het uitgebreidere verhaal.