Paul Weidema

Senior Projectleider, Stadswerk072 N.V.

Paul Weidema is senior projectleider bij Stadswerk072, de organisatie die verantwoordelijk is voor het onderhoud en de nieuwe inrichting van de openbare ruimte in de gemeente Alkmaar. Als senior projectleider heeft Paul de leiding over de beheergroep 'Team Groen' in de openbare ruimte. Daarnaast vervult hij de rol van Ambassadeur Leefbare Stad. Hij heeft een passie voor vergroening en ziet overal mogelijkheden om dit te realiseren. Het vergroenen van een gemeente is een uitdaging die hij met enthousiasme en vastberadenheid samen met zijn team aangaat. Door het identificeren van quick-win locaties en het creëren van groene pocket parks hanteert hij een aanpak die als voorbeeld kan dienen voor steden en gemeenten in heel Europa.

Sessie 14:30 - 15:10 Gorilla 1

Vernieuwende vergroeningsmethodieken

Duopresentatie: Vergroening en biodiversiteit In Alkmaar // De boom als bondgenoot en de nutsleidingen op hun verdiende plaats in Wiekevorst

Vergroening en biodiversiteit In Alkmaar: Alkmaar transformeert snel en effectief stedelijke ruimtes van grijs naar groen met het bekroonde programma "Vergroening & Biodiversiteit", dat in 2022 de Green Cities Europe Award mocht ontvangen. In enkele maanden zijn verwaarloosde ruimtes omgetoverd tot groene oases, met als doel in zeven jaar 50.000 m² groene ruimtes te creëren. Stadswerk072 betrekt actief lokale bewoners bij de planning, en met 50% van het doel bereikt in twee jaar, tonen de interventies een positieve impact op levenskwaliteit, biodiversiteit en de natuurlijke watercyclus. Alkmaar's benadering, gebaseerd op openen, betrekken, beplanten en biodiversiteit verwelkomen, biedt een model voor Europese steden om snel te vergroenen zonder excuses of vertragingen. De boom als bondgenoot en de nutsleidingen op hun verdiende plaats in Wiekevorst: Tijdens een panelgesprek waar de elementen water, groen en nutsleidingen centraal staan, zullen de deskundige sprekers vanuit hun eigen vakgebied verschillende problemen bespreken, zoals beter ruimtegebruik voor klimaatherstel, het benutten van de waardevolle rol van bomen en de integratie van nutsleidingen in het publieke landschap. Deze discussie belooft niet alleen boeiend te zijn, maar ook inzichten te bieden die ons kunnen inspireren voor innovatieve ideeën en samenwerkingen om actuele uitdagingen aan te pakken en toekomstige vraagstukken aan te gaan.