Programma

Sinds maart 2020 liggen oude prioriteiten in de prullenmand en zijn nieuwe omgangsvormen de norm geworden. De publieke ruimte is een houvast gebleken in deze woelige periode: ze vangt mensen op, leidt mobiliteitsstromen in nieuwe banen en het belang van groen en ademruimte in de nabije leefomgeving was nooit zo actueel. Lokale besturen zien in dat de tijd is aangebroken om de publieke ruimte aan te boren als een dankbaar hulpmiddel om tal van uitdagingen het hoofd te bieden, nu en vooral na corona. Het Congres Publieke Ruimte 2021 belicht hete hangijzers van vandaag en morgen vanuit verschillende invalshoeken. Met topexperts en trendsetters in de hoofdrol. Via beeldmontages en filmpjes gaat u mee op virtueel terreinbezoek. Met al deze kennis creëren we samen met u kansen voor de toekomst. Geen utopieën maar concrete, tastbare en haalbare maatregelen waar onze samenleving acuut nood aan heeft.  

Reserveer alvast onderstaande dinsdagvoormiddagen in je agenda. Na de paasvakantie onthullen we de keynote spreker van de slotsessie en komt u te weten welke projecten genomineerd zijn voor de Prijs Publieke Ruimte 2021. Vanaf dan kan u ook inschrijven voor het congres.

11 mei: Veerkrachtige ruimten

Keynote: Bernard De Potter, administrateur-generaal Vlaamse Milieumaatschappij 

De Blue Deal is het raamwerk waarbinnen de Vlaamse overheid een hele reeks maatregelen neemt om Vlaanderen droogteresistent en veerkrachtig te maken. De inrichting van de publieke ruimte speelt daarin een voorname rol. Gent en Sint-Niklaas zorgen voor een robuuste stedenbouwkundige structuur en laten die doordringen tot op het niveau van parken en zelfs geveltuinen. Tuinwijk Jan Verhaeghe in Merelbeke is een Europees topvoorbeeld van een Cool Town en de Edegemsesteenweg in Kontich werd getransformeerd tot een hemelwateras.  

 

 

KeynoteBernard De Potter, administrateur – generaal Vlaamse Milieumaatschappij
Groenklimaatassen Stad Gent
Groene lobben Sint-Niklaas
Eva Troch, Projectleider Groenklimaatassen, Stad Gent
Bart Van Lokeren, beleidsadviseur plannen en ontwikkelen Stad Sint-Niklaas
Water in veerkrachtige ruimtenAquafin
Interreg project Cool Towns, tuinwijk MerelbekeMechtild Zoeter Vanpoucke en Irène Rauch, prov. Oost-Vlaanderen
CASES– Green 4 Grey projecten – Vlaamse Landmaatschappij
– Geveltuinen en groenslingers in Gent – Eva Naessens, stad Gent
– Hemelwateras Edegemsesteenweg Kontich – Willem Wevers, gemeente Kontich / Liselotte De Waele, Aquafin / Thierry Hermans, Antea Group

18 mei: Veranderende mobiliteit

Keynote: Ivo Cré, director policy & projects, Polis Network 

Sedert het land in lockdown en de term ‘essentiële verplaatsing’ het licht zag, kijken we anders naar mobiliteit. Tendensen van vóór 2020 geraken in een stroomversnelling. Bedrijfswagens van thuiswerkers staan nutteloos op de oprit, de buurt is het speelveld van colonnes wandelaars en fietsers geworden. U leert aan de slag te gaan met Hoppinpunten als nieuwe haltes in de mobiliteitsketen en vindt antwoorden op fietsvragen in het nagelnieuwe Vademecum Fietsvoorzieningen. En wat dacht u van een virtuele excursie naar Wachtebeke, kersvers winnaar van de Vlaamse Prijs Verkeersveiligheid?  

 

 

KeynoteIvo Cré, director policy & projects, Polis Network

Actualisatie Vademecum Fietsinfrastructuur
Niels Janssen, Agentschap Wegen en Verkeer
Cases– Cocreatie schoolomgeving Langelede, Wachtebeke – winnaar Vlaamse Prijs Verkeersveiligheid 2021
– Straatvinken, Week van de Straat
– Verkeersinrichtingen voor stad 30 – OCW

25 mei: Sociaal inclusieve en gezonde ruimten

Keynote: Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester 

De coronacrisis treft zwakkere groepen in de samenleving hard maar heeft het gevoel van sociale uitsluiting en isolement tegelijk ook tastbaar gemaakt voor iedereen. De publieke ruimte wordt het laatste toevluchtsoord om elkaar te ontmoeten. Tussen de private en de publieke ruimte staat de collectieve ruimte steeds meer in de belangstelling. Het mogelijk maken van ontmoeting door campagnes zoals de Zomerstraat zorgt niet enkel voor mentale weerbaarheid maar laat de straat ook haar rol spelen in het sociale weefsel van een buurt. In deze sessie staan we ook stil bij een sociaal inclusieve publieke ruimte, met onder meer aandacht voor ouderen en minder mobiele personen.  

KeynoteErik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
Zorgzame buurtenAgentschap Zorg en Gezondheid
Publieke ruimte als bouwsteen voor een gezonde stadJens Aerts, BUUR
Cases– Dorp-Kern gezond – Provincie Oost-Vlaanderen en Logo Meetjesland
– Toegankelijkheid omgeving Oude Dokken – Steven Pauwels, stad Gent
– Zomerstraten, zoek het potentieel in elke straat – Infopunt Publieke Ruimte

1 juni: Slotdag en Prijs Publieke Ruimte

Tijdens de slotdag maken we de balans op van de drie eerste congresdagen. Waar staat onze maatschappij en waar gaan we naartoe? En hoe kunnen we een nieuwe visie voor de publieke ruimte vormen Een bevlogen keynote spreker die we binnenkort bekendmaken nodigt uit om samen bakens te verzetten en een nieuwe weg in te slaan. De uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte is traditiegetrouw de apotheose van het congres. In een filmpje maakt u kennis met elk van de genomineerde projecten met toelichting van deskundigen ter plaatse. Tot slot geeft Gent de fakkel door aan de gaststad voor het Congres en Forum Publieke Ruimte 2021.