Wie wint de Prijs Publieke Ruimte 2019?

Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van België. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en uitvoering van het project. In 2018 ging de Prijs Publieke Ruimte naar ‘Boulevard Leeft’ te Mechelen. De uitreiking vindt plaats tijdens de slotsessie van het Congres Publieke Ruimte. 

 

Kortrijk wint zowel de Prijs Publieke Ruimte als de Publieksprijs >

 


Singel Noord, Antwerpen


© Stad Antwerpen

De zuidelijke Singel rond Antwerpen werd in de periode 2013-2014 heraangelegd, met meer groen en comfortabele fietspaden. Nu is ook het noordelijke deel afgewerkt, de omgeving Turnhoutsepoort, Noordersingel, Slachthuislaan, IJzerlaan en de fietsbrug. Daardoor is er een doorlopende fietsverbinding vanaf de Scheldekaai tot aan de Noorderlaan of via de nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal naar Merksem. Het projectgebied is nu een aantrekkelijke stedelijke omgeving.

Opdrachtgever: Agentschap Wegen en Verkeer
Ontwerp: THV Rots (Sweco – Witteveen+Bos)
Aannemer: Van Wellen nv

Breekbaar land, Hooglede


© LAMA Landscape architects

‘Breekbaar Land’ is het ontwerp voor de onthaalsite van de Duitse Militaire Begraafplaats in Hooglede. Naast de functie van entreezone en informatiepunt vervult de onthaalsite vooral een belangrijke rol in de enscenering en totaalbeleving van de begraafplaats.

Opdrachtgever: gemeente Hooglede
Ontwerp: LAMA landscape architects (landschap) en Gijs Van Vaerenbergh (landschap en paviljoen) i.s.m. BAS (ingenieurs), Atelier Parkoer (bestek openbare ruimte)
Aannemer: Vancoillie-Tanghe BVBA

 

Oude Leieboorden, Kortrijk


© L. Wouters

Midden in het centrum van de stad, ter hoogte van de historische Broeltorens, verenigt de oude Leie-arm twee kaaien tot één stadsplein. De herinrichting van de kaaien herstelt het contact tussen rivier en stad, en schept een nieuwe ontmoetingsplek. Dit waardevolle nieuwe stadslandschap verhoogt de ruimtelijke kwaliteit van de historische stad.

Opdrachtgever: Stad Kortrijk en De Vlaamse Waterweg nv
Ontwerp: THV ARCADIS Belgium – Michel Desvigne Paysagiste
Aannemer : Willemen Infra nv

 

Stationsomgeving, Liedekerke


© OMGEVING | D+A CONSULT

Vroeger was de stationsomgeving van Liedekerke een banale, alledaagse plek zonder enige omgevingskwaliteit. Nu is het een aantrekkelijke toegangspoort voor de gemeente en een aangename opstapplek voor alle pendelaars. Een mooi voorbeeld van een moderne mobiliteitsknoop ingebed in een overtuigend groenblauw netwerk.

Opdrachtgever: gemeente Liedekerke i.s.m. AWV Vlaams-Brabant, B-Holding en Infrabel
Ontwerp: Team A8 (OMGEVING/D+A Consult/SBE)
Aannemer: Besix

 

Wetteren aan de Schelde, Wetteren


© OKRA

Het centrum van Wetteren eindigde voorheen aan de kerk in een niemandsland tot aan de Schelde. Een nieuwe stadstonwikkeling maakt de verbinding tussen het oude centrum en het water. De naadloze overgang naar de nieuwe fiets- en voetgangersbrug zorgt ervoor dat Overschelde dichter bij het stadscentrum komt. Het stadsontwerp streeft naar een intensief maar zorgzaam grondgebruik waarbij stad en landschap met elkaar in balans zijn.

Opdrachtgever: nv Schelde-landschapspark
Ontwerp: OKRA Landschapsarchitecten bv
Aannemer: Cordeel