Terug naar programma

Verwelkoming en keynote spreker Petra Blaisse

11:30 - 12:30
plenair

Verwelkoming:
Tom Dhollander
(Infopunt Publieke Ruimte, organisator)

Tom Dhollander (Infopunt Publieke Ruimte / Voetgangersbeweging vzw) verwelkomt de aanwezigen en staat stil bij de betekenis van publieke ruimten in een veranderende maatschappij. Hij kadert het Congres & Forum Publieke Ruimte in de geschiedenis en werking van de Voetgangersbeweging.

Verwelkoming:
Schepen Filip Watteeuw
(Stad Gent)

Gents schepen van mobiliteit en publieke ruimte Filip Watteeuw licht aan de hand van recente realisaties en veelbelovende toekomstplannen het publieke-ruimtebeleid van Gent toe. Hij vertelt hoe de herwonnen openbare ruimte de stad ten goede komt en verandert.

Keynote spreker:
Petra Blaisse (Inside Outside)

Het Congres Publieke Ruimte verwelkomt Petra Blaisse als keynote speaker. De Nederlandse ontwerpster begon haar carrière in 1978 bij het Stedelijk Museum in Amsterdam, op de afdeling Toegepaste Kunst.

Vanaf 1986 werkte ze als freelance tentoonstellingsvormgever en won ze onderscheiding voor haar installaties van architectonische werken. Gaandeweg verschoof haar focus naar het gebruik van textiel, licht en afwerking in de binnenruimte en tegelijkertijd naar de vormgeving van tuinen en landschappen. 

In 1991 richtte ze Inside Outside op. Het atelier werkte in een veelheid van creatieve gebieden, waaronder textiel, landschap en tentoonstellingsontwerp.

Inside Outside werkt internationaal aan projecten van toenemende technische verfijning, ambitie en schaalgrootte. Door de jaren heen heeft Inside Outside samengewerkt met verschillende architecten en ontwerpers. Blaisse heeft in Europa, Azië, het Midden Oosten en de Verenigde Staten veel lesgegeven. Haar werk is opgenomen in tal van internationale design- en architectuurtentoonstellingen. In 2000 werd een solotentoonstelling over het werk van Inside Outside georganiseerd in het Storefront for Art and Architecture in Soho, New York. In 2018 heeft Inside Outside in samenwerking met het gta en curatoren Fredi Fischli en Niels Olsen een “Retrospective” overzichtstentoonstelling van het werk van de Amsterdamse design studio opgezet in het ETH in Zürich. Met Inside Outside realiseerde zij opdrachten voor o.a.: Casa da Música (Porto), Chazen Museum of Arts & Design (Madison, Verenigde Staten), de CCTV-toren (Peking) en de Shenzhen Stock Exchange. 

Sprekersinfo

Avatar
Tom Dhollander
Organisator
Infopunt Publieke Ruimte
Avatar
Schepen Filip Watteeuw
Schepen
stad Gent
Petra Blaisse
Foto ©Inga Powileit
Inside Outside
Terug naar programma