Terug naar programma

Ontwerpen van een ondergrondse groeiplaats

Van bomengranulaat tot boombunker
14:00 - 14:25
praktijktafel

Door gebrek aan groen is klimaatverandering in de stad steeds meer voelbaar. Bomen zijn van een veel groter belang voor de kwaliteit van de leefomgeving dan je op het eerste gezicht zou denken. Niet allen verfraaien ze de omgeving, ze kunnen ook een grote bijdrage leveren aan de verbetering van de vaak slechte leefomstandigheden in onze steden. Zo zorgen bomen voor fijnstof afvang, verkoelen ze de omgeving en verminderen bomen de kans op wateroverlast. Wist je dat een volwassen eik kan bijvoorbeeld meer dan 190.000 liter water per jaar kan absorberen?
Het in stand houden en verbeteren van het bomenbestand in de stad is dan ook een goede methode om onze leefomgeving gezonder te maken. Helaas is het voor bomen moeilijk te overleven in een toenemende wereld van asfalt en beton. De gemiddelde levensverwachting van stadsbomen is slechts tien jaar.

Bomen laten uitgroeien tot grote, gezonde volwassen en functionele bomen, vraagt veel meer dan gaten graven en bomen planten, vooral in de stedelijke omgeving. Soms lijken we te vergeten dat bomen groeien en dat er een balans moet zijn tussen boomgrootte en wortelsysteem. Functionele bomen hebben het grondvolume nodig dat past bij de vereiste groeiruimte van de betreffende boom. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden helpt TreeBuilders u bij het kiezen van de juiste groeiplaatsoplossing.

Sprekersinfo

Avatar
Werner Hendriks
Treebuilders
Terug naar programma