Ontdek de genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte en stem mee voor de Publieksprijs

Tijdens het Congres Publieke Ruimte op 26 april in Antwerpen wordt voor de vijftiende keer de Prijs Publieke Ruimte uitgereikt. De vakjury nomineerde in de categorieën ‘stedelijke projecten’ en ‘landelijke projecten’ telkens drie inzendingen en koos in beide categorieën een winnaar. De zes genomineerden dingen mee naar de Publieksprijs Publieke Ruimte 2022 waarvoor ook jij een stem kunt uitbrengen. 43 ingezonden projecten verschijnen in het Praktijkboek Publieke Ruimte en zijn online terug te vinden in de Databank Publieke Ruimte. Maak kennis met de zes genomineerden en stem mee voor de publieksprijs!

Genomineerden categorie ‘Stedelijke projecten’

Tuinstraten, Antwerpen

© Jeroen Broeckx
© Jeroen Broeckx, De Lange Riddersstraat is één van de straten die zijn omgevormd tot tuinstraat.

De Stad Antwerpen investeert in de aanleg van tuinstraten. Dat zijn straten die zo groen mogelijk zijn ingericht en waar water maximaal infiltreert. Verharding maakt plaats voor onder meer bomen en plantvakken. Zo werkt Antwerpen samen met bewoners aan een groenere, koelere, leefbare en aangename stad.

Openbaar domein Oude Dokken, Gent

© Stad Gent De markante bakstenen kaaiconstructies op de oostoever van het Houtdok zijn vrijgemaakt en gerenoveerd, en fungeren als een open wandelgaanderij op waterniveau.
© Stad Gent . De markante bakstenen kaaiconstructies op de oostoever van het Houtdok zijn vrijgemaakt en gerenoveerd, en fungeren als een open wandelgaanderij op waterniveau.

Het openbaar domein van de nieuwe woonwijk Oude Dokken krijgt stilaan vorm. De vier kilometer lange promenade op de kaaien rondom de dokken is er de ruggengraat van. Ze rijgt de groenzones en pleinen aan elkaar. De groenstructuur bestaat uit drie wijkparken en verschillende kleinere woongroenzones. Het eerste wijkpark, het Kapitein Zeppospark rond het Houtdok, is reeds gerealiseerd.

Tuinen van Stene, Oostende

© Tractebel De pergola doet dienst als ontmoetingsplek of buitenklas, de begroeiing met leifruit zorgt weldra voor een productief karakter.
© Tractebel. De pergola doet dienst als ontmoetingsplek of buitenklas, de begroeiing met leifruit zorgt weldra voor een productief karakter.

De Tuinen van Stene is een van de belangrijkste nieuwe parken van Oostende: een multifunctioneel landbouwpark dat ruimte biedt aan stedelijke landbouw, waterberging, natuurontwikkeling en recreatief medegebruik. Het project leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe publieke cultuur in Oostende, gericht op hernieuwde sociaal-economische en culturele relaties tussen stad en landschap.

Genomineerden categorie ‘Landelijke projecten’

Natuurpark Alsembergse Beemd, Beersel

© VLM Vanaf de vlonder kan je volgen hoe waterplanten in de nieuwe poelen veranderen.
© VLM Vanaf de vlonder kan je volgen hoe waterplanten in de nieuwe poelen veranderen.

In de mooie Molenbeekvallei in Beersel is het nieuwe natuurpark Alsembergse Beemd een plek om tweemaal ‘u’ tegen te zeggen. Een mix van landinrichtingsmaatregelen maakt het leven voor mens en dier beter. De vallei leed de voorbije jaren immers onder extreme weersomstandigheden, klimaatopwarming en toenemende betonnering.

Eendenkooi, Berlare

© Vlaamse Landmaatschappij  Het natuurinrichtingsproject beoogt de herinrichting van de site voor recreatie en natuureducatie in een natuurlijke omgeving.
© Vlaamse Landmaatschappij Het natuurinrichtingsproject beoogt de herinrichting van de site voor recreatie en natuureducatie in een natuurlijke omgeving.

De herinrichting van de eendenkooi maakt deel uit van het natuurinrichtingsproject Berlare Broek-Donkmeer. Dat project past in de visie van het gemeentebestuur van Berlare om het populaire Donkmeer en zijn omgeving in een hedendaags jasje te steken. De site van de eendenkooi kreeg een grondige opknapbeurt. Ze is heringericht met respect voor de meest kwetsbare zones en blijft open voor het publiek.

Speerpuntgebied Kalkenvaart en Oude Schelde, Laarne/Wichelen

© Yves Adams, Vilda Photo De Oude Schelde is uitgegraven tot een breed open water dat de Kalkenvaart verbindt met de Schelde. Het landschap heeft zijn openheid herwonnen.
© Yves Adams, Vilda Photo De Oude Schelde is uitgegraven tot een breed open water dat de Kalkenvaart verbindt met de Schelde. Het landschap heeft zijn openheid herwonnen.

De aanleg van natte natuur, het wegwerken van vismigratieknelpunten en het herstel van de structuurkwaliteit van waterlopen zijn gerealiseerde doelen in de Kalkense Meersen. Wetlands zoals deze meersen wapenen ons tegen droogte en zijn tegelijk een natuurlijke buffer tegen hevige regenval: klimaatadaptatie in de praktijk. Nieuwe paden en de Roerdompbrug zorgen voor extra recreatieve routes in dit fraaie natuurgebied.


Schrijf in voor het Congres Publieke Ruimte en ontdek tijdens de plenaire slotsessie wie de Prijs Publieke Ruimte wint en welk project publieksfavoriet is!
Elke congresdeelnemer ontvangt bovendien een exemplaar van het praktijkboek Publieke Ruimte 2022, een niet te missen naslagwerk met de mooiste realisaties uit Vlaanderen en Brussel van de voorbije jaren. Schrijf hier in >

Sluiten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Naam(Vereist)
Toestemming(Vereist)